Zamislite udarnu vijest na dnevniku. Hrvatska radio televizija predstavlja minijaturno računalo, koje je razvila u sklopu projekta Stvarajte digitalno. Cilj projekta je transformacija novih generacija učenika iz pasivnih konzumenata tehnologije u kreativne i inovativne građane digitalnog svijeta!

Znate i sami da takva vijest nije moguća, jer se javni mediji u Hrvatskoj naprosto ne bave razvojem računala i digitalnim opismenjavanjem građana.

No nije svugdje tako.

BBC je 1981. godine u sklopu projekta razvoja računalne pismenosti dizajnirao svima dostupno stolno računalo i programski jezik koji ga je pokretao. U idućih pet godina proizvedeno je 1,5 milijuna BBC Microcomputera za rastuće potrebe britanskih škola i domaćinstava.

Emitirano je stotine televizijskih i radijskih emisija kojima se britansko društvo upoznavalo s digitalnim tehnologijama i novom industrijom u nastajanju.

Tridesetak godina kasnije, tehnologija je napredovala i BBC je odlučio pripremiti nove generacije Britanaca za doba umreženih stvari. Jeste li čuli za Internet of things?

Novo doba tražilo je novo računalo i tako je 2015. godine nastao BBC micro:bit. Iduće godine micro:bit prerasta u globalan fenomen. BBC i partneri osnivaju Micro:bit obrazovnu zakladu i predaju joj projekt na upravljanje.

U siječnju 2017. se inicijativa širi i na Hrvatsku. Nenad Bakić i njegova udruga Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih pokreću crowdfunding kampanju pod nazivom BBC micro:bit — STEM revolucija u školama i do početka veljače prikupljaju 230.324 $.

480% od ciljanog iznosa ili dovoljno da se, uz državni povrat PDV-a, nabave računala za 360 osnovnih škola i nagrade učitelji koji su svoje slobodno vrijeme posvetili izvannastavnom radu s djecom.

Mislim da je to sjajan rezultat privatne inicijative, ali tek mali korak u razvoju formalnog informatičkog obrazovanja.

Dosadašnji pokušaji zapinjali su nakon nabave hardvera i softvera. Učili smo uređivati tekst i koristiti elektroničku poštu, ali nismo naučili pismeno komunicirati. Pa smo učili izrađivati prezentacije, ali nismo naučili javno govoriti. Učili smo i tablične kalkulacije, ali nismo naučili smisao kamatnog računa.

Micro:bit je uređaj koji možete programirati pa putem senzora pratiti i reagirati na promjene u okolini. Njegova osnovna odgojna i obrazovna svrha je pomoći djeci u razumijevanju svijeta koji ih okružuje i osnažiti ih za kreiranje promjena koje će ga učiniti barem malo boljim.

Možda to ipak spada u građanski odgoj.